secure background_2.jpg

På enkla.com är vår vision att göra bolåneprocessen så smidig och transparent som möjligt. Vi erbjuder en helt digital tjänst som hjälper dig till en mer stabil ekonomi. Detta gör vi genom att ge dig en av marknadens lägsta räntor bundet i 3 år.

För att du ska känna dig så trygg som möjligt i ditt val har vi nedan förklarat några termer kring bolån som är viktiga att förstå.

Klick. Klick. Flytta.

Jag har ett bolån på 5 miljoner kronor eller mindre.

Fastighet och bostadsrätt

Fastighet är en benämning på en ägodel som "sitter fast i marken”. De vanligaste typerna av fastigheter som ägs av privatpersoner är villor, småhus eller fritidshus. Vid ägandet av en fastighet så äger man även marken som den står på. 

Som bevis på att just du äger din fastighet, finns någonting som kallas ”lagfart”. Tidigare bestod en lagfart av ett papper, numera finns det i ett register hos Lantmäteriet. Denna ska uppdateras vid ett köp så att rätt ägare står skriven på fastigheten.

Bostadsrätt är benämningen för ”rätten att bo i en bostad”, vilket är vad du betalar för när du köper just en bostadsrätt. Att äga en bostadsrätt innebär att du som köpare blir ägare av en mindre andel i en bostadsrättsförening, alltså inte ägare av en fysisk ägodel. Bostadsrättsföreningen äger sedan i sin tur själva fastigheten där du har din lägenhet. 

Att du är registrerad i bostadsrättsföreningens lägenhetsregister fungerar som bevis på att du äger rätten att bo i din lägenhet. Detta ska finnas hos styrelsen i din förening.

 

Bolån

Ett bolån är någonting de flesta människor behöver någon gång i livet. Det är ett hjälpmedel då en person inte har råd att köpa en fastighet eller bostadsrätt, för de pengar personen själv sparat ihop. I de flesta fall får en person ett bolån genom den bank de använder sig av eller genom andra aktörer på marknaden som erbjuder bolån – som vi på enkla.com. 

Bolån tas oftast i ett läge där en person ska köpa nytt boende och behöver låna pengar för att kunna betala säljaren. Bolån tas också ofta i samband med en renovering eller vid en utbyggnad av en bostad som man redan äger.

Det är alltid möjligt att flytta ett bolån från en långivare till en annan. Till exempel från din bank till en annan aktör.

För att flytta ditt bolån till oss:

•Registrera dig hos oss med ditt Mobila BankID. Vi inhämtar dina bolåneuppgifter och din hushållsinformation.

•Du får ett kreditbeslut med all information om vårt erbjudande.

•Om du väljer att acceptera vårt erbjudande, ska dessa dokument skrivas ut, signeras och postas tillbaka till oss. Därefter flyttar vi ditt bolån åt dig.

 

Ränta

 

För att du ska få låna pengar till ett boende, krävs att du gör en form av betalning för bolånet. Denna betalning kallas för “Ränta”. En ränta är en viss procent av beloppet på ditt bolån, som din långivare fakturerar dig för varje månad under den tiden du har ditt bolån. Beloppet på räntan samt räntans bindningstid är olika beroende på bolånegivare. Bindningstid innebär hur länge en ränta hålls konstant innan den justeras om till ett annat belopp. Bindningstiden för en ränta börjar ofta på 3 månader, vilket ofta kallas för rörlig ränta, och kan sträcka sig upp till 10 år. 

På enkla.com har vi en av marknadens lägsta räntor på 0.95% med en bindningstid på 3 år. 


 

Amortering

Att amortera innebär att du betalar tillbaka lite av ditt bolån varje månad. Det innebär att ditt bolån gradvis minskar och därmed även din kommande räntekostnad. Ju mer du amorterar ju större blir säkerheten för dig om exempelvis räntorna skulle stiga i framtiden, eftersom ditt bolån då har minskat.

På enkla.com tar vi full hänsyn till amorteringskraven. Eftersom vi erbjuder en så låg ränta anser vi därför att det finns utrymme att amortera mer.

 

Pantsättning

Ett bolån innebär att din bostads pantsätts. En pantsättning betyder i det här fallet att om du inte kan betala för ditt bolån, så äger långivaren rätten att kräva att din bostad säljs. Detta är då i syfte att kunna få tillbaka pengar från dig för bolånet. Pantsättningen är alltså en slags försäkring för långivaren att de ska få tillbaka sina pengar.

Som ett kvitto på pantsättningen tas ett så kallat pantbrev ut som ges till långivaren. Pantbrevet finns i digital form i ett register hos Lantmäteriet. Vid bolån till en bostadsrätt så pantsätts just din rätt att bo i din lägenhet. När en sådan pantsättning görs så meddelas din bostadsrättsförening om att långivaren lånat ut pengar till dig och därmed har pant i lägenheten.

 

Belåningsgrad

 

Belåningsgrad är ett begrepp som förklarar hur stort bolån du har i förhållande till marknadsvärdet på din bostad. För att räkna ut din belåningsgrad dividerar du ditt totala bolån med din bostads marknadsvärdering. Beroende på hur hög din belåningsgrad är, kan det påverka hur mycket du bör amortera.

Kravet på en viss belåningsgrad varierar beroende på vilken långivare du söker bolån hos. Hos oss på enkla.com har vi till en början valt att hantera en mindre grupp kunder. I denna grupp ingår enbart personer med max belåning på 2 500 000 SEK för hushåll med en person sökande, och 5 000 000 SEK för de som har medsökande, i kombination med en belåningsgrad under 75%.

 

För att läsa mer om våra vanliga frågor och svar, besök vår FAQ.


 

Ta första steget:

 
Jag har ett bolån på 5 miljoner kronor eller mindre.