Vanliga frågor och svar

brandi-redd-122054-unsplash.jpg
 

Vi hjälper dig gärna!


När kommer mitt lån att utbetalas?

Till en början har vi valt att hantera en mindre grupp kunder. I denna grupp ingår enbart personer med max belåning på 2 500 000 SEK för hushåll med en person sökande och 5 000 000 SEK för de som har medsökande, i kombination med en belåningsgrad under 75%.

På grund av väldigt många ansökningar kommer det dock ta tid innan vi kan hjälpa alla som uppfyller kraven för denna grupp av människor, men vårt arbete för att börja flytta dessa lån är i full gång. När detta har gjorts kommer resterande lån att flyttas så fort möjligheten för oss att göra det finns.

 

Vad händer efter tre år?

Vi kommer att kontakta dig i god tid innan bindningstiden löper ut. Beroende på din situation kommer vi att diskutera tre olika alternativ med dig cirka sex månader före din räntebindningsperiod går ut. Villkor och förslag på räntenivå och bindningstid kommer att förklaras för dig innan ett beslut fattas.

 

VAD SKA JAG TÄNKA PÅ INFÖR NÄSTA RÄNTEPERIOD?

1. Vi erbjuder dig marknadsmässiga räntebindningstider:

  • Du kan välja att lägga om dina bolån till samma eller annan tillgänglig räntebindningstid.

2. Du väljer inget alternativ:

  • Ditt tre åriga bolån med 40 års löptid går automatiskt över till en rörlig (3 månaders) flexibel ränta som är baserad på marknadsmässig Stibor (Stockholm Interbank Offered Rate). Stibor är en referensränta som visar ett genomsnitt av räntor som stora banker i Sverige är villiga att låna ut pengar under en viss löptid.

3. Du önskar flytta ditt bolån till ett annan aktör och vi hjälper dig.

  • Se dina allmänna villkor om vad som gäller då och hur vi räknar ut eventuell ränteskillnadsersättning.

 

Faller mitt bolån under nya amorteringskraven? 

Vi tar full hänsyn till  amorteringskravet och med en lägre ränta finns utrymme att amortera mer. Du kan även läsa mer om de nya amorteringskraven här.

 

Vad är er ränta respektive effektiva ränta?

Vår befintliga ränta är 0,95% under en bunden period på tre år. Vår effektiva ränta är 0,96%.

 

Om jag accepterar ert erbjudande, behöver jag flytta alla mina konton till er?

Vi har specialiserat oss på bolån, därför om vårt erbjudande accepteras av en blivande kund, flyttas inte något annat än bolånet till oss.

 

 

 

 

Hur fungerar ansökningsprocessen?

Att flytta ditt bolån till oss är enkelt.

1. Anmäl dig genom att skriva in din kontaktinformation på vår startsida. Därefter återkommer vi till dig så snart vi kan.

2. När vi har kontaktat dig kan du skapa ett konto hos oss med ditt Mobila BankID.

3. Vi inhämtar dina bolåneuppgifter och din hushållsinformation. För närvarande hanterar vi endast villor (typkod 220) och lägenheter i äkta bostadsrättsföreningar. Eventuell komplettering av information kan tillkomma i efterhand.

4. Du får ett kreditbeslut med all information om vårt erbjudande. Om du väljer att acceptera vårt erbjudande, ska dokument som du får av oss skrivas ut, signeras och postas tillbaka. Därefter flyttar vi ditt bolån åt dig.

 

Kan min förälder stå som medsökande?

Ja, din förälder kan stå som medsökande på ditt bolån.

 

Har ni några uppläggningsavgifter?

Nej, vi har inga uppläggningsavgifter eller ansökningskostnader.

 

Varför måste jag logga in med mitt Mobila BankID?

Vi har valt att använda oss av verifiering via Mobilt BankID då det är det säkraste sättet att verifiera sin identitet på nätet.

 

när tas en kreditupplysning?

En kreditupplysning tas inför ett kreditbeslut. Vår kreditbedömning fungerar på samma sätt som andra aktörers. Dock har vi effektiviserat den genom att göra den digital och automatiserad. Enligt lagar och regler behövs en ny kreditupplysning tas om den vi redan tagit är äldre än tre månader.

 

Hur hanterar ni mina personuppgifter?

Vi följer lagen om banksekretess, GDPR och hanterar alla kunders personuppgifter på ett säkert vis. Vi förmedlar aldrig dina personuppgifter vidare utan ditt samtycke.

 

Ger ni ut lånelöften?

Vi på enkla.com jobbar enbart med befintliga bolån. Vid behov av ett lånelöfte hänvisar vi till annan aktör.

 

Vilka villkor behöver jag uppfylla för att bli kund hos enkla.com?

För information om våra villkor, klicka här.

Vid ytterligare frågor får du gärna kontakta oss.